A programról

Szeretethíd, avagy a Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok 

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2009 óta minden évben megrendezi Kárpát-medence-szerte Szeretethíd programját. Az önkéntes program idehaza és határainkon túl egyaránt mintegy 15 ezer embert mozgat meg évente.

Az önkéntes akciók három témakört ölelnek fel: környezetvédelem, szociális és fejlesztési programok. A Szeretethíd egyik legnagyobb erénye, hogy alulról jövő kezdeményezéseket karol fel és koordinál. Azaz a hozzánk jelentkezők nem általunk meghatározott önkéntes lehetőségekre jelentkeznek, hanem már konkrét feladatokkal, ötletekkel jönnek. Ez a fordított szemlélet növeli az ügyek iránti elköteleződést a meglévő érintettség okán. Nyitottságra neveli a résztvevőket, hogy észrevegyék a közvetlen környezetünkben lévő szükséget, és közös összefogással tegyenek a változásért. A Magyar Református Szeretetszolgálat másfél évtizedes tapasztalatával segíti ezeknek az önkéntes akcióknak a megvalósulását, az önkéntesek megbecsülését.

Másokért, egymásért, önmagunkért 

A Szeretethíd olyan segítségnyújtó akció, mely mindenkit vár, legyen akár idős, akár fiatal, egészséges vagy éppen fogyatékkal élő testvérünk, határon innen vagy túlról. Célunk, hogy közösen tegyünk egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért és a teremtett világért. Szeretnénk, ha a Kárpát-medence minden területén munkálkodnának kisebb-nagyobb csoportjaink szociális, fejlesztési és ökológiai területen valódi segítséget nyújtva ezzel településeknek, intézményeknek, gyülekezeteknek. 

Vidáman, közösségben 

Mindezt vidáman, közösségben, egymást megismerve és egymásra jobban odafigyelve tervezzük megvalósítani. Ahogyan az akció jelmondata is hirdeti: Legyetek felkiáltójellé! – vagyis mutassunk példát környezetünk számára azzal, hogy egyénileg vagy csoportosan valamilyen önkéntes szolgálatot vállalunk, legyen szó akár a nélkülözők vagy idősek számára készített ételekről, egy templom vagy gyülekezeti intézmény kitakarításáról, felújításáról, vagy akár egy játszótér szebbé tételéről. 

Ugyan a program neve Kárpát-medencei Református Önkéntes Napok, de nyitott mindenki számára felekezettől függetlenül. Isten segítségét kérjük ahhoz, hogy hidat tudjunk építeni a generációk között, a segítségnyújtók és rászorulók, világ és társadalom, Isten és ember között. 

Tények és számok a Szeretethídról

15-20.000

önkéntes évente

909.510

önkéntes munkaóra a Szeretethíd indulása óta

633.879.312 Ft

munkaórák összértéke 2009 óta *

16

éve működik a Szeretethíd

3443

feladat valósulhatott meg eddig

...és sok-sok

mosolyt és értékes pillanatot köszönhetünk önkénteseinknek

Támogasd Szeretethíd programunkat

A Szeretethídról mondták

A szolgálat minket is épített, de nem csak testben – a megerőltetett izmok és az alkalom végén elfogyasztott ízletes falatok miatt. Hanem elsősorban lélekben, mert az Isten ügyéért, Isten dicsőségére való együtt munkálkodás jutalma elmondhatatlan békességet és jókedvet adott és ad mindig.’

Borkó Tamáspresbiter

Jó érzés volt a nehéz helyzetben lévő embereknek valami kicsi kis segítséget nyújtani. Talán nem az a pár szelet kenyér, bögre tea vagy az egy-két ruhanemű volt számukra a legfontosabb segítség – bár annak is nagyon örvendeztek – , hanem a jó szó, az őszinte odafigyelés. Nagy hiányt szenvednek ebben azok, akik a Széll Kálmán téri osztáskor minket felkerestek.

Csenki Zsuzsa