Ingyenes családi napot szervezett május 21-én, szombaton 10 és 18 óra között Kicsit több játék címmel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a budapesti Decathlon Görzenál Sport és Szabadidőparkban.A nap a hivatalos megnyitó után közös tornával indult, majd a helyszín adottságaira építve görkorcsolya, gördeszka, roller és BMX bemutatókra, valamint kisebb csoportokban görkorcsolya-oktatásra is sor került.Az extrém sportok mellett a hagyományosabb sportágakat (foci, rögbi, street ball, tollaslabda) is kipróbálhatták a résztvevők.

A program részeként a gyerekek és felnőttek kisebb változásokon mehettek keresztül: fodrászok fonták be a lányok haját, és készítettek egyedi frizurákat a fiúknak. A manikűrös körmöket festett, az arcfestésen dolgozók segítségével pedig Pókemberek, pillangók és oroszlánok lepték el a Görzenált. A megújult külsővel kreatív fotózáson állhattak modellt Máltai sisakban, kabátban vagy egy lovag bőrébe bújva.

A gyerekek a kézműves sarkon túl is kiélhették kreativitásukat: temperával festhettek össze egy lepedőt, amiből végül nagyméretű „kortárs gyerek műalkotás” született.A Máltai Szeretetszolgálat mentőautója is kint volt a rendezvényen, a gyerekek és a felnőttek is megnézhették, mit rejt egy mentőautó belülről. Emellett a pátyi kerámiaműhely fogyatékkal élők által készített tárgyaiból is vásárolhattak az érdeklődők.

A családi napra a Máltai Szeretetszolgálat intézményeiből és programjainak helyszíneiről (Családok Átmeneti Otthona, III. kerületi játszóterek, ócsai devizahiteles lakópark) és más gyermekotthonokból is érkeztek nehéz helyzetben élő gyerekek és családok, de az esemény minden érdeklődő család számára nyitott volt.Mindenki, aki teljesítette a lovagi kihívást – vagyis végigjárta a tíz előre meghatározott állomást, a regisztrációs pultnál egy kis jutalomban részesült.

A rendezvény lebonyolításában, a játékokban és a szervezési feladatokban a III. kerületi Máltai Játszóterek kollégái, a Budapesti Máltai Fiatalok önkéntesei, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd névre hallgató önkéntes akciójára jelentkező fiatalok segítettek. A több mint 60 fős segítő csapat fáradtan, de élményekkel gazdagon zárhatta le a napot.

Írta: Szakszon Réka

 

Szakszon Réka