A Göndöcs Benedek Középiskola diákjai tapasztalataim szerint mindig partnerek, ha önkéntességről, segítségnyújtásról van szó. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor az iskola kollégista diákjai a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd elnevezésű rendezvényéhez csatlakozott. A fenntarthatóságra való, illetve környezeti nevelés kiemelt szerepet tölt be a diákok mindennapi oktatásában, így 2016. május 19-én a délutáni órákban kesztyűvel, szemeteszsákkal felszerelkezve, mellkasukon az esemény szlogenjével: „Legyetek felkiáltójellé!” örömmel indultak Gyula utcáin elhagyott szemetet összeszedni.
Már az első méterek után elismerően hangoztatták, hogy mennyire szerencsés Gyula lakossága, hogy ilyen gondozott, ápolt városban élhet. Útjukban ejtették az Élővíz csatorna partját, elmentek erdős, tavas területekre, hogy mindenhol alapos munkát végezhessenek és az itt-ott ottfelejtett üvegeket, zacskókat, papír és egyéb hulladékokat összeszedhessék. Az elhivatott munkának meg is lett az eredménye, miként elfáradva, a szemeteszsákokat megtömve értek vissza a kollégium területére.
Összegzésük alapján elmondhatom, remekül érezték magukat, boldogok voltak, hogy tehettek ők is valamit a környezetükért és bizakodnak benne, hogy például szolgálhatnak másoknak, hogy egy kis energia és idő ráfordításával milyen eredményeket lehet elérni környezetünk gondozása kapcsán is.

Írta: Egervári-Duska Tímea