A “Keleméri Vadvirágok” csapata a mai nap során a “Szeretethíd” -program keretében a Kelemér-Gömörszőlős-Naprágy (Szlovákia) hármas határán álló Tompa-fa felé vezető utat takarítja ki szépen,útvezető táblákat helyez ki, melyek a vidékre gyakran látogató turistáknak könnyítik meg a csodás erdei tisztás megközelítését. A tisztáson még mindig áll a híres Tompa-fa, mely 350 éves, s igaz mára már kiszáradt, élettelen, de gyönyörű kirándulóhelyül szolgál az erre látogatóknak. Tompa Mihály kedvenc kiránduló helye volt itt egykor, hiszen e fa hűs árnyékában szívesen írogatott, gyakran találkozott költőtársaival, s barátaival az 1849. április és 1851. szeptember között Kelemér és Gömörszőlős közös lelkészi szolgálatát végző lelkipásztor-költő. Tompa Mihály születésének 200. évfordulóját ünnepelhetjük jövőre, innen származott az ötlet, hogy a költőnk emlékét ápolva tegyünk valami hasznosat környezetünkben. A tervezett programot a két község gyülekezete összefogással valósítja meg. Kelemér és Gömörszőlős 2 km-re van egymástól, a Tompa-fához vezető út a két falu közötti útról könnyen megközelíthető.
A tisztáson meglátogat minket a Tompa emlékbizottság egyik vezető tagja, É.Kovács Laci bácsi, aki a 94 évével még mindig aktív szorgalommal ápolja Tompa Mihály emlékét.
Az iskolás korúakkal túra közben virágokat gyűjtünk,úgynevezett “Tompa-virágokat”, melyekről a költő a népszerű virágregéket írta. A program végén visszatérve a gyülekező helyre (Keleméri Református Egyházközség Parókia), az ott álló Tompa-szobor mögötti virágágyásba ültetjük ki az összegyűjtött virágokat, ezzel is méltó emléket állítva falunk hírnevét is öregbítő költőnknek. Az Úr adjon erőt és áldja meg a szorgos kezeket egész Kárpát-medencében!

írta: Oláh Jánosné