A Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni irodája a város támogatásával a Szeretethíd Kárpátaljáért program keretében családi napot tartott a környéken tartózkodó ukrán és magyar menekültek számára. A vendégek között voltak magyar és ukrán anyanyelvűek, felnőttek és gyerekek is. Igyekeztünk mindenkinek kellemes és hasznos programot kínálni.

A megnyitó a Tiszántúli Református Egyházkerület részéről Püski Lajos lelkészi főjegyző gondolataival kezdődött, aztán a város képviseletében Orosz Aurélia Ibolya a DMJV Család-és Gyermekjóléti Központjának intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket. A Szeretetszolgálat részéről Dobos-Lucski Zsófia és Vad Lilla a Szeretethíd Program céljairól és eredményeiről tájékoztatta a vendégeket. A rövid megnyitó után a hangulatot a debreceni Vojtina bábszínház társulata alapozta meg, akik a cirkuszi világ forgatagába varázsolták el a vendégeket. A délelőtt másik fellépője az Óriásbuborék Show művésze volt, akinek az „alkotásait” nem csodálhattuk sokáig, hiszen vidáman pukkasztgatták ki a gyerekek.

Az ebédet követően Szeretetszolgálatunk Kutató-Mentő csoportjának egy tagja tartott rövid bemutatót. A mentőkutyust szinte „megrohamozták” elismerő simogatásaikkal és jutalomfalataikkal a gyerekek. A napot, utolsó fellépőként, egy néptáncos pár zárta, akik kicsiket és nagyokat is megmozgattak egy kisebb táncház keretében.

 

 

A fellépőkön kívül a nap folyamán fakultatív programokat és játékokat is biztosítottunk.

A gyerekek papírdíszeket, színes rajzokat és kitűzőket készíthettek, a mozgékonyabbak ugrálóvárban és trambulinban ugrálhattak és ügyességi játékokat játszhattak. A csillámtetoválás is óriási népszerűségnek örvendett. A kiválasztott mintáért hosszú ideig is türelmesen várakoztak a gyerekek.

 

Az információs sátorban a felnőttek az önkormányzat munkatársától kaphattak választ ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseikre. Az érdeklődés folyamatos volt. Sokan megfordultak a Vöröskereszt pultjánál is, ahol vérnyomás-, vércukorszint-, valamint testtömegindex-méréssel álltak a rendelkezésükre. Utóbbi különösen nagy népszerűségnek örvendett. Emellett egészségügyi konzultációra is volt lehetőség, amit többen igénybe is vettek. A gyerekekre is gondolt a Vöröskereszt: számukra puzzle-lel, memóriajátékkal készültek.

A megrázó élményekkel, nehézségekkel való megküzdés támogatására egy kényelmesen berendezett, sarkot biztosítottunk, ahol a vendégek lelkészekkel beszélgethettek. Ukrán származású tolmácsunk elmondása szerint számára is emlékezetes és értékes élettörténetek hangzottak el.